Във Фрайбург началните училища предлагат вече само вегетариански обяд, пише . Ние

...
Във Фрайбург началните училища предлагат вече само вегетариански обяд, пише . Ние
Коментари Харесай

Ние не забраняваме месото: В училищата във Фрайбург вече се предлага само вегетарианска храна

Във Фрайбург началните учебни заведения оферират към този момент единствено вегетариански обяд, пише .  " Ние не забраняваме месото. Вкъщи яжте колкото желаете. " Причината: месните ястия са по-скъпи от вегетарианския обяд, който коства към този момент 4,40 евро.

В държавните начални учебни заведения на Фрайбург към този момент се предлага единствено вегетарианска храна. Както постоянно има и удовлетворени, и разочаровани: едните родители се радват, че в учебно заведение децата ще се хранят вегетариански, други се ядосват, че им постановат непознато мнение.

А какво мислят в Министерството по прехраната, селските райони и отбраната на потребителите на провинция Баден-Вюртемберг? Там са срещу чисто вегетарианското меню в учебно заведение. Защото специалистите на министерството считат, че в дребни количества месото способства за уравновесеното хранене. По различен метод мисли Щефани Клайн от Германското сдружение по прехраната (ГДП). Пред немската обществено-правна медия АРД тя споделя, че от позиция на физиологическите потребности на индивида въобще не е належащо обядът да съдържа месо. Като цяло сдружението приветства решението на управляващите във федерална провинция Баден-Вюртемберг да заложат повече на растителните храни.

Не е ясно каква част от учебните заведения в Германия следват този модел, т.е. оферират единствено вегетариански ястия или пък вегетарианска опция на обичайното меню. За това липсват публични данни. Много общини обаче са се задължили да оферират в учебните заведения най-малко едно вегетарианско ядене, напомнят от Националния център за качество на храните в детските градини и учебните заведения (НЦКХ), написа АРД.

Всяка провинция взема решение сама

Храната в учебните заведения е въпрос от компетенциите на обособените провинции. Ще рече, че 16 немски провинции могат да имат 16 разнообразни концепции за изхранването на учениците. Задължителни наставления няма - значимото е целодневните учебни заведения, в които учат 3,5 милиона деца, да оферират обяд.

Какво обаче да включва този обяд - това не е регламентирано. Затова менюто може да се разграничава значително в другите провинции, общини или учебни заведения - макар че Германското сдружение по прехраната от дълго време е създало доста подробни стандарти за храната в учебните заведения. Там се предлага всекидневно да се употребяват зеленчуци и зърнени артикули, в това число сурови зеленчуци два пъти седмично и най-малко един път пълнозърнести артикули. Месото или саламите би трябвало да участват в менюто единствено един път седмично, както риба. Това са рекомендациите за така наречен смесено хранене, което значи и малко месо.

Ясни рекомендации, едва приложение

Според информацията на уебстраницата на НЦКХ, представена от АРД, единствено Берлин, Бремен, Хамбург, Саарланд и Тюрингия са въвели наложително съблюдаване на стандартите за качество на ГДП. Сега федералният министър на земеделието Джем Йоздемир е решен да се оправи с този проблем: до 2030 година тези стандарти за качество на храната в учебно заведение би трябвало да станат наложителни за всички учебни заведения в Германия. Освен това се планува да бъде повишен делът на районните и сезонните плодове и зеленчуци, както и на тези от биологично произвеждане. Освен това ще се разшири предлагането на различни храни на растителна основа. Федералното държавно управление към този момент е одобрило програмата, остава до края на годината да бъде създадена и подробна тактика за храната в учебните заведения.

Вегетарианската храна нормално оказва помощ за устойчивото развиване. Добре знае се, че при производството на скотски артикули като месо, яйца, мляко и млечни артикули, се отделят доста повече излъчвания, в сравнение с при развъждането на растителните храни, добавя АРД и дава следния образец: от позиция на отделените въглеродни излъчвания един кг телешко месо се равнява на към 2,5 кг сирене и цели 8 кг леща.

Не възбрана на месото, а мярка за икономии

От АРД прецизират, че управляващите в град Фрайбург са премахнали месото от менюто в учебните заведения по финансови аргументи. От тази образователна година обядът към този момент коства 4,40 евро вместо 3,90 евро. Ако то включваше и месо, щеше да е още по-скъпо. Причината е, че нарастването на цените и инфлацията се усещат и от общините, твърдят от кметството.

Затова кметът на града Мартин Хорн се гневи на заглавия от рода на " Забраняват месото ". В тази връзка той споделя пред АРД следното: " Вкъщи яжте колкото желаете месо - заран и вечер, или пък през нощта, в случай че желаете. Но ние предлагаме в учебните заведения вкусно и налично хранене с био-, районни и сезонни артикули. "

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР